MATKAT / PATIKOINTILOMA

4 päivän patikointi- ja hemmotteluloma

Tämän patikointimatkan kotipaikkana on mineraalilähteistään tunnettu kylpyläkaupunki Devin, joka sijaitsee Balkanin sydämessä Vacha-joen laaksossa eteläisessä Bulgariassa Rhodopen vuoristossa.

Devinin erinomainen sijainti tarjoaa pääsyn läheisiin rotkoihin, luoliin, luonnonsuojelualueisiin sekä ympäröiviin vuosisatoja vanhoihin mänty- ja kuusimetsiin. Unohtamatta viehättävien pikkukylien tunnelmaa ja aitoa bulgarialaista elämäntapaa ja kulttuuria.

Matkalla yhdistyvät patikointimatkan ja hemmotteluloman parhaat puolet, sillä kävelyretkillä / helpoilla reiteillä tutustumme Rhodopen vuoriston upeisiin maisemiin ja monipuoliseen luontoon. Patikoinnin jälkeen nautimme SPA-osaston mineraalivesialtaiden parantavasta voimasta ja elvyttävästä vaikutuksesta. Lisämaksusta SPA-osasto tarjoaa monipuolisesti rentouttavia hierontoja ja virkistäviä hemmotteluhoitoja.

Majoitumme alueen parhaissa kylpylöissä, tutustumme luostareihin ja nautimme paikallisista viineistä. Perehdymme tällä matkalla myös Bulgarian kulttuuripääkaupunkiin Plovdiviin.

Pink Tomato Travelsin patikointimatkoihin kuuluvat ruokailut, majoitukset, juomat ja kaikki kuljetukset niin lentokentältä lentokentälle kuin itse matkakohteessa.

Toimintamme kulmakivinä ovat laatu, palvelu, turvallisuus ja kestävä matkailu.


HINTA / HLÖ1 200€
MAJOITUSSPA-hotelli Orpheus****
SPA-hotelli Devin****
SPA-hotelli Persenik*****
MATKUSTUSAIKA1.4. – 1.11.2022
HUONEET2 hh, ilmastointi (1 hh lisämaksusta)
RYHMÄKOKOVähintään kaksi ihmistä / matka
PATIKOINTIEN MÄÄRÄ1 / päivä
KULJETUKSETKaikki kuljetukset Bulgariassa
PATIKOINTIEN KESTO2 – 4 h
RUOKAILUTTäysihoito sisältyy hintaan. Patikointipäivinä retkilounas
VAIKEUSASTEHelppo
JUOMATAlkoholittomat juomat 
RETKETVierailu Bulgarialaiselle viinitilalle ja kaupunkikierros Plovdivissa 
MUUT PALVELUHotellin sauna- ja allasosaston sekä kuntosalin vapaa käyttö

TIETOJA MATKASTA

Patikointimatkoillamme tutustumme toisenlaiseen Bulgariaan. Rhodopen vuoristossa patikointi on monin tavoin erityistä, sillä valtaosa Rhodopen vuoristosta on yhä erämaata, jossa viihtyvät mm. sudet, karhut, korppikotkat, gemssit ja alppikauriit. Lintulajeja täällä elää yli 300, joista tunnetuimpia ovat päiväpetolinnut kuten keisarikotka, muuttohaukka, hanhikorppikotka ja pikkukorppikotka. Alueen kasvillisuus on erittäin monipuolinen. Lajeja on tunnistettu yli 11 900 ja monet niistä ovat kotoperäisiä. Paikalliset vesialueet ovat tunnettuja kalaisista järvistä ja joista.

Teemme Devinin kylpyläkaupungista, jossa majoitumme, paikallisen vuoristo-oppaan johdolla päiväretkiä Rhodopen vuoriston huikeisiin maisemiin ja rikkaaseen luontoon. Patikoimme aina oppaan kanssa, joka tuntee hyvin Rhodopen sääolosuhteet sekä patikointireitit ja osaa kertoa yksityiskohtia luonnon moninaisuudesta.

Patikointireittejä Devinissä ja sitä ympäröivässä Rhodopen vuoristossa on useita. Lähimmät reitit lähtevät Devinin keskustasta ja kauimmaisiin lähtöpisteisiin vie kyyti (kuuluu hintaan).

VALITSE MIELEISESI

Olemme valinneet muutaman helpon reitin jotka ovat kestoiltaan 2-4 tuntia. Näin sinulle jää voimia myös terveyskylpylästä nauttimiseen

1. Reitti 1: Tie Osikovoon, 3h, helppo

Osikovon reitti on yksi alueen kauneimmista ja se päättyy vaatimattomaan, mutta vierailijat lämpimästi vastaanottavaan kylään nimeltä Osikovo. Täällä koet ja näet paikallisen elämäntavan aidoimmillaan. Patikkamatkan aikana saatat tavata paikallisia paimenia. Patikoinnin jälkeen nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa, josta avautuu silmiä hivelevä maisema järvelle.

2. Reitti 2: Strulitsan-kierros ja vesiputoukset, 3-4 h, helppo

Tämä reitti seuraa aluksi Devin-jokea, haarautuen polulle, joka vie mänty-, tammi- ja koivumetsien läpi alueen korkeimmalle kohdalle 1106 metriin, josta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Rhodope-vuorille. Ennen nousua ihailemme matkan varrella olevaa yli 50 metriä korkeaa vesiputousta, yksi Rhodope-vuoriston korkeimmista. Patikoinnin päätteeksi halukkaat voivat pulahtaa maauimalaan, jonka lämpimissä mineraalivesissä liuotat kivut jaloista.

3. Reitti 3: Yagodina luola ja Shiroka Laka, 5 h, helppo

Retkipäivä aloitetaan kävelemällä 275 000 vuotta vanhan Yagodinska-luolan läpi (1,5 h), jonka jälkeen kuljetus 1700-luvulla perustettuun Shiroka Lakan pittoreskiin kylään, jossa opastettu kierros, x h.

Shiroka Laka on julistettu Bulgarian arkkitehtuuri- ja kansanperintökohteeksi ja se sijaitsee 1 206 m merenpinnan yläpuolella. Shiroka Lakan kuuluisa Pyhän Äidin kirkko on valmistunut 1834 ja legendan mukaan sen rakentaminen kesti vain 38 päivää. Kylän halkovan joen molemmilla puolilla on perinteisiä Rhodopelaisia kaksi kerroksisisia taloja. Niiden paksujen valkoisten seinien suojassa on pieni piha ja sen keskellä on tyypillisesti suihkulähde.

4. Reitti 4: Plovdiv, 3 h, Helppo

Tutustumme patikoiden Bulgarian kulttuuri pääkaupunkiin paikallisen oppaan johdolla. Opas kertoo meille keskeiset historialliset vaiheet sekä elämänmenosta Plovdivissa ja Bulgariassa. Opastus kestää noin 3 tuntia. Patikoinnin jälkeen nautimme lounaan. Lounaan jälkeen on omaa aikaa tutustua kaupunkiin ja tehdä ostoksia mm. euroopan pisimmällä ostoskadulla. Palaamme illalliselle Deviniin.

5. Reitti 5: Paholaisen polku, helppo–haastava, 3–4 h

Vuonna 2015 avattu ”paholaisen polku” tarjoaa Rhodopea parhaimmillaan. Reitti seuraa Buinovskan jokea, vie metsän läpi ja johtaa jyrkkien kallioseinämien vierestä kohti uskomattomien maisemien äärelle. Valittavana on kaksi reittivaihtoehtoa; 1. lyhyempi, n. 4 km ja 2. pidempi n. 10 km.

MATKAN HINTA SISÄLTÄÄ

 • Majoitukset 2 hh (1h lisämaksusta)
 • 1 patikointi päivässä. Huom! Saapumis- ja lähtöpäivinä ei välttämättä ole ohjelmaa johtuen lentoajoistasi
 • Sisäänpääsymaksut maksullisissa aktiviteeteissa
 • Kaikki kuljetukset Bulgariassa
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Kaikki ateriat (täysihoito); aamupala, lounas ja illallinen sekä alkoholittomat juomat
 • SPA- ja allasosaston vapaan käytön
 • Toimistokulut
 • Paikalliset luvat ja lupamaksut

MATKAN HINTA EI SISÄLLÄ

 • Henkilökohtaista matkavakuutusta
 • Lentoja
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Henkilökohtaisia kuluja
 • Alkoholipitoisia ruokajuomia

HUOM!
Matkaohjelmat vaativat normaalia yleiskuntoa ja pääsääntöisesti matkustajan tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua. Vierailukohteisiin on mahdollisuus tutustua vain jalkaisin ja reiteillä voi olla portaita ja korkeuseroja.

Pink Tomato Travelin patikointiloma Bulgariassa sopii kaikille tavanomaisen peruskunnon omaaville kävelijöille, jotka haluavat nauttia erilaisesta lomasta Bulgarian kauniissa luonnossa.

Reittejä voidaan muokata tarvittaessa paikan päällä, vaikka henkilökohtaisesti, minkä jälkeen ryhmät muodostetaan tason ja mieltymysten mukaan. Patikoinnin jälkeen voit rentoutua ja nauttia hotellin tarjoamasta kylpyläosastosta.

Korkeuserot vaihtelevat 680 – 800 metrin välillä. Hyvät kengät ja säänmukainen kevyt varustus riittävät mainiosti. Liikumme rauhallisesti, mikä mahdollistaa ympäröivän luonnon havainnoimisen, sillä patikoinnissahan ei ole kyse suorittamisesta, vaan luonnosta nauttimisesta. Kävelynopeutta, -matkaa ja -maastoa vaihdellen kovakuntoistenkin kulkijoiden tarpeet tulevat huomioiduksi.

Majoitusvaihtoehtomme ovat Kylpylähotelli SPA-hotelli Orpheus****, Kylpylähotelli SPA-hotelli Devin**** tai Kylpylä SPA-hotelli Persenk*****. Hotelleissa on rentoutumisosastot sisäuima-altaineen ja saunoineen. Voit nauttia vaikkapa erilaisista ylellisistä hieronnoista, hamamista sekä ravintolan ja baarin antimista – arjenluksusta parhaimmillaan.

Lue lisää Devinin mineraalikylpylöistä hyvinvointimatkat-osiostamme.

Pink Tomato Travelsin suomenkielinen opas on asiakkaiden mukana matkanjohtajana alusta loppuun.

Pink Tomato Travelin Devinin patikointimatkoihin kuuluvat täysihoito (Huom. SPA Hotel Persenk***** puolihoidolla), alkoholittomat juomat, majoitukset ja kaikki kuljetukset niin lentokentältä lentokentälle kuin itse matkakohteessa.

MATKAN HINTA SISÄLTÄÄ

 • Majoitukset 2 hh (1h lisämaksusta)
 • 1 patikointi päivässä sisältäen retkilounaan ja vuoristo-oppaan. Huom! Saapumis- ja lähtöpäivinä ei välttämättä ole patikointia johtuen lentoajoista
 • Kaikki kuljetukset Bulgariassa
 • Opastetut retket kulttuurikaupunki Plovdiviin ja Yustinan viinitilalle, jossa viinitasting
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Kaikki ateriat (täysihoito); aamupala, lounas ja illallinen sekä alkoholittomat juomat. Huom! SPA-Hotelli Persenk on saatvissa vain puolihoidolla: aamiainen ja lounas.
 • SPA- ja allasosaston vapaan käytön
 • Toimistokulut
 • Paikalliset luvat ja lupamaksut

MATKAN HINTA EI SISÄLLÄ

 • Matkavakuutusta
 • Lentoja
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Alkoholijuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja

HUOM! Matkaohjelmat vaativat normaalia yleiskuntoa ja pääsääntöisesti matkustajan tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua. Vierailukohteisiin on mahdollisuus tutustua vain jalkaisin ja reiteillä voi olla portaita ja korkeuseroja.

MATKAOHJELMA

1. päivä

Saapuminen Sofiaan tai Burgasiin. Olemme vastassa lentokentällä. Matkalla Deviniin pysähdymme Ystinan viinitilalla, jossa tutustumme viinitilaan ja osallistumme viinitastingiin ja nautimme päivällisen. Tastingin ja päivällisen jälkeen kuljetus hotellille. Päivällinen.

2. päivä

Aamiaisen jälkeen tapaamme vuoristo-oppaan. Opas kertoo meille päiväpatikoinnin reitin ja keskeiset nähtävyydet matkan varrelta. Patikointi kestää noin 2-4 tuntia, riippuen valikoidusta reitistä. Patikoinnin aikana nautimme retkilounaan. Palaamme hotellille viimeistään klo 17. Aamiainen, lounas, päivällinen.

3. päivä

Aamiaisen jälkeen lähdemme Plovdiviin, johon tutustumme patikoiden paikallisen oppaan johdolla. Opas kertoo meille keskeiset historialliset vaiheet sekä elämänmenosta Plovdivissa ja Bulgariassa. Opastus kestää noin 3 tuntia. Patikoinnin jälkeen nautimme lounaan. Lounaan jälkeen on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Palaamme päivälliseksi hotelliin. Aamupala, lounas ja päivällinen.

4. päivä

Riippuen lentoaikatauluistanne vietämme omatoimipäivän Devinissä. Kuljetus takaisin lentokentälle Sofiaan tai Burgasiin. Aamupala.

Pink Tomato Travelin suomenkielinen matkanjohtaja on asiakkaiden käytettävissä koko matkan ajan. Opastukset ovat englanninkielisiä

VARUSTEET

Varaa mukaan kevyet vaelluskengät tai tukevat lenkkitossut, sekä patikoimiseen sopiva vaatetus. Pienehkö selkäreppu voi olla kätevä juomapulloa, omia eväitä tai henkilökohtaisia tavaroita varten. Kesällä on hyvä varata aurinkovoidetta, koska olemme reilusti merenpinnan yläpuolella. Epävakaisella säällä voi sade- tai tuulitakki olla tarpeen. Keväällä ja syksyllä päivällä voi olla hyvinkin lämmin, mutta auringon laskiessa voi viileys yllättää.

Pakkaa mukaan allas-osastoa varten uima-asu ja varvastossut. Kylpytakki kuuluu huoneen varustukseen.

MUISTA PASSI! JA MATKAVAKUUTUS

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Bulgariaan. Muista voimassa oleva passi! Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.
Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

MITEN PERILLE?

Pink Tomato Travel noutaa patikointilomalaiset joko Bulgarian pääkaupungista Sofian lentokentältä tai Bulgarian aurinkorannikolta Burgasin lentokentältä.

Ympäri vuoden kätevimmin Suomesta Bulgariaan pääsen lentämällä Sofiaan Saksan kautta. Lentomatka sisältää yhden vaihdon. Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa lentää joka päivä Helsingistä Sofiaan Frankfurtin ja Munchenin kautta. Meidän vahva suositus on lentää Munchenin kautta, koska Frankfurt on Euroopan vilkkain ja ruuhkaisin lentokenttä.

NÄIN LÖYDÄT HALVIMMAT LENTOLIPUT

Lentoliput kannattaa hankkia 49 päivää (seitsemän viikkoa) etukäteen. Juhlapyhinä ja loma-aikoina halvimmat lennot löytyvät noin 14 viikkoa etukäteen.

Jos viikonpäivällä ei ole väliä, kannattaa lentää tiistaina, keskiviikkona tai lauantaina. Nämä ovat vähiten suosittuja matkustuspäiviä ja siksi liput näille päiville ovat usein edullisempia. Viikonloppuna ja sen lähitienoilla liput ovat puolestaan kalliimpia.

Osta lentosi tiistaina. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan oikea kellon aika on iltapäivällä kolmen aikaan. Matkasivusto Farecompare.com on selvittänyt, että lentoliput päivittyvät varausjärjestelmiin ja hakukoneisiin aina tiistaisin kello 15.

Suorat lennot ovat kätevimmät, ja siksi kalleimmat. Jopa yksi välilasku voi tuoda parin sadan euron säästön lentoosi.

Lähde: US News ja ET

BULGARIA

Bulgaria on suomalaisille tuttu lähinnä Mustanmeren rantakohteena, mutta maa antaa matkailijalle paljon enemmän: ikivanhaa historiaa, laadukkaita kylpylöitä, uskomatonta luonnonkauneutta, retkeily- ja patikointimahdollisuuksia, kulttuuria ja paljon muuta – edullista hintatasoa unohtamatta.

Bulgaria on EU-maa, mutta ei kuulu Schengen- eikä euroalueeseen. Bulgarian rahayksikkö on leva (BGN). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa tai nostaa paikan päältä mm. pankkiautomaateista yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Matkoillamme on yleensä täysihoito, joten rahaa tarvitaan lähinnä eväisiin, omiin juomiin, ostoksiin ja juomarahoihin.

Ilmasto Bulgariassa vaihtelee Mustanmeren rannikkoalueiden välimerellisestä vuoristoalueiden mantereiseen. Kesät ovat kuivahkoja ja lämpimiä, talvet taas kosteampia ja vuoristossa lumisia. Sää sisämaassa ja vuoristoalueilla on usein rannikkoa viileämpi ja arvaamattomampi. Vuoristoalueet ovat lumettomia yleensä kesä-heinäkuusta loka-marraskuun loppuun asti. Sään puolesta paras aika matkustaa Rhodopen vuoristoon on huhtikuusta marraskuun lopulle.

Virallinen kieli on bulgaria. Myös venäjää, englantia ja saksaa osataan jonkin verran. Matkanjohtajamme ja paikallisoppaamme auttavat mielellään tarvittaessa tulkkauksessa.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Bulgariaan. Voimassa oleva passi tarvitaan mukaan. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva

SÄÄ

Bulgarian Rhodope-vuoristo on pinta-alaltaan 19 000 neliökilometriä, mikä vastaa kooltaan pohjois-karjalan maakunnan maapinta-alaa. Sen pituus itä-länsisuunnassa on 240 kilometriä ja leveys pohjois-eteläsuunnassa 97 kilometriä.

Rhodopen vuoriston sijainti Balkanin niemimaan kaakkoisosassa sääntelee suuresti alueen ilmastoon. Siihen vaikuttavat sekä pohjoisesta tuleva kylmä ilmavirtaus että Välimeren lämpimät tuulet, ts. läntisillä Rhodopevuorilla on mannerilmasto ja Itäisillä Rhodope:lla välimerellinen ilmasto.

Läntisillä Rhodopevuorilla keskilämpötila huhtikuusta-lokakuuhun on noin 13–20°C, kun taas Itäisillä Rhodope-vuorilla keskilämpötila on noin 15-25°C. Runsaimmat sateet ovat joulukuussa ja vähiten sataa elokuussa

Keskisessä osassa Rhodope-vuoristossa sijaitseva Devinin on kovilta tuulilta suojassa vuorien ympäröimässä laaksossa. Sen huhtikuusta-lokakuuhun on noin 13–20°C .

Läntisessä Rhodope-vuoristossa sijaitsevan Pamporovon alueella vallitsee poikkeuksellinen mikroilmasto, jonka seurauksena Pamporovo peittyy talvisin paksuun lumipeittoon. Lumipäiviä on noin 150, joulukuusta toukokuuhun. Lisäksi Pamporovo on tunnettu aurinkoisista päivistä, joita on vuodessa yli 200. Keskilämpötila huhtikuusta-lokakuuhun on noin 15–22°C.

Kysymyksiä tai palautetta? Meidän Ville vastaa nopeasti kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiisi.

Ville Riihimäki
ville@pinktomatotravel.com
+358 400 585 566