MATKAT / KAUPUNKILOMAT

Koe erilainen kaupunkiloma Bulgariassa

Bulgaria on Balkanin myyttinen valtakunta, ja yksi sen kiehtovimmista kaupungeista on Plovdiv. Lähde mukanamme taianomaiselle, opastetulle kaupunkilomalle, joka vie sinut myös jylhään vuoristoon.

Kaupunkilomakohteemme Bulgariassa on Plovdiv. Sitä voi hyvällä syyllä sanoa kätketyksi helmeksi Euroopan kartalla, vaikka kaupunki saikin jonkin verran tunnettuutta vuonna 2019, kun se toimi Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Plovdivissa on ollut asutusta jo 8000 vuotta sitten. Se onkin Euroopan vanhin kaupunki ja maailman mittapuussakin viiden vanhimman joukossa. Plovdivissa valtaa ovat pitäneet vuorollaan persialaiset, kreikkalaiset, keltit, roomalaiset, gootit, hunnit, bulgaarit, slaavit, venäläiset, turkkilaiset ja ristiretkeläisetkin.

Vaikuttavimmat ja näkyvimmät jäljet Plovdivin historiaan ovat jättäneet roomalaiset 4. vuosisadalla, jolloin kaupunki oli osa Itä-Rooman valtakuntaa. Tältä ajalta ovat peräisin mm. stadion sekä amfiteatteri, joka toimii edelleen erilaisten esitysten näyttämönä.

Noin 400 000 asukkaan Plovdiv on paitsi historiasta kiinnostuneen, myös kulttuurin ystävän kaupunki. Omaleimainen arkkitehtuuri, korkeatasoiset kulttuuritapahtumat ja upea taide eivät jätä kylmäksi. Sivistyksestä kertoo myös se, että kaupungissa on kuusi yliopistoa.

Myös kulinaariset nautinnot hemmottelevat matkailijaa Plovdivissa.

Seitsemän kukkulan Plovdivin vanhakaupunki kätkee sisälleen monia tarinoita, ja jokaisen kulman takana piilee aina jotain mielenkiintoista. Erityismaininnan ansaitsee shoppailijan unelma, Euroopan pisin ostoskatu, jolla on mittaa noin kaksi kilometriä.

Myös Plovdivin ympäristössä on paljon koettavaa. Tällä matkalla teemmekin koko päivän kestävän retken läheiseen Rhodopen vuoristoon.

Plovdiv, joka tunnetaan Euroopan vanhimpana kaupunkina, on täynnä mielenkiintoista historiaa. Tästä osa juontaa juurensa antiikin Kreikan ajoilta, jolloin kaupunki tunnettiin nimellä Filippopolis.